//
tintle blogs
Cava, Champagne, Italië, Nieuws, Prosecco, Tintle Facts

Mousserende wijn steeds populairder!

De cijfers liegen niet, wordt altijd gezegd! Mousserende wijnen worden steeds populairder. De afgelopen maand zijn een aantal gerenommeerde bedrijven naar buiten gekomen met cijfers omtrent de consumptie van mousserende wijnen (productschap wijn en AC Nielsen). Net als de afgelopen jaren zit de consumptie van mousserende wijnen nog altijd in de lift. Hierbij een aantal cijfers op een rijtje.

Populaire Bubbels

Bubbels steeds populairder

De verkoop van mousserende wijnen in Nederland is gestegen met 11%. Vorig jaar was dit groei percentage nog ruim 40 % procent, echter dit blijft hoopvol. Deze stijging is vooral te danken aan de stijging van de consumptie van de mousserende wijnen uit Italië, zoals o.a. de Prosecco. De cijfers van de Champagne, Cava en Sekt waren minder florissant, deze daalden.

Champagne:

De wereldmarkt voor champagne is weer een beetje uit het dal aan het klimmen. De export van Champagne kwam vorig jaar uit op 134,5 miljoen flessen. Dit is een stijging van 19,5% ten opzichte van het vorige jaar. Hiermee kwam een einde aan een periode van twee jaar daling. De Nederlandse cijfers zoals eerder genoemd blijven dalen, Nederland is hiermee zo ongeveer het enige land waar de import van Champagne daalt. De import nam afgelopen jaar af met 10 procent. 2,4 miljoen flessen Champagne werden er vorig jaar “officieel” geïmporteerd door Nederland. In dit cijfer is geen rekening gehouden met de flessen die consumenten direct of zonder tussenkomst van een agent inkochten.

De grootverbruikers van Champagne zijn nog altijd de Britten, met een import van 35.5 miljoen flessen. De verkoop van champagne aan de Verenigde Staten steeg met 35 procent tot 16,9 miljoen flessen.  Ook de Belgen en de Duitsers lieten zich de Champagne weer goed smaken.  Beginnende Champagne drinkers als de Russen en de Chinezen hebben een bescheiden aandeel in de afname, maar deze verdubbelde wel!

De meeste van de geproduceerde flessen Champagne blijven nog altijd gewoon in Frankrijk. Voor verkoop en consumptie in eigen land. De Fransen lieten zich de 184 miljoen flessen goed smaken. De totale consumptie van Champagne was vorig jaar goed voor 4,11 miljard Euro (dat zijn een heleboel bubbeltjes).

Cava:

Populaire bubbels

Populaire bubbels!

Wereldwijd werden er in 2010 245 miljoen flessen Cava verkocht, dit is een stijging van 11,5% ten opzichte van 2009. Van deze flessen bleef 39% procent op de Spaanse markt. De overige 61% was bestemd voor de buitenlandse markt.  Onze zuiderburen de Belgen weten wel raad met de flesjes Cava, zij consumeerden afgelopen jaar zo’n 21 miljoen! flessen Cava (dit is toch gauw 2 flessen per inwoner per jaar, Hulde!). Ook de Duitser wisten de weg naar deze heerlijke bubbels uit Spanje weer meer te vinden. Met een stijging van 18 % ten opzichte van 2009 dronken de 82 miljoenen Duitsers  41 miljoen flessen Cava.

Ik denk dat de Nederlanders een goed voorbeeld kunnen nemen aan onze Ooster- en Zuiderburen: Trek eens wat vaker een mousserende wijn open!

Amsterdam april 2011 R.M. Schuurman

Over Taste & Tintle

Tintelende wijnen uit de hele wereld!

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie